Amen Ramen

Suppe så englene synger, endda helt uden melboller – Amen Ramen !

“Arghmen ramen ? Hvad er der nu galt med mormors klare suppe med bjerge af melboller og kødboller ?” Den er der absolut intet galt med, og vi skal snart ha’ en opskrift på hjemmelavede melboller, som er lysår foran de frosne købedimser.

Man siger at japansk mad er sundt for krop og sjæl - måske er det fordi madglæden i Japan er helt i top. Ramen er et udbredt fænomen i Japan, det er sundt og så kan det købes 24/7 på gader, stræder og sågar i metroen.
Man siger at japansk mad er sundt for krop og sjæl – måske er det fordi madglæden i Japan er helt i top. Ramen er et udbredt fænomen i Japan, det er sundt og så kan det købes 24/7 på gader, stræder og sågar i metroen.

Men nu handler det om ramen, som kan noget helt andet end den traditionelle danske suppe der ofte bruges til skrub-af mad.

Ramen er oprindeligt et japansk fænomen, men har bredt sig til vesten som en ny og sundere udgave af fast food. Ramen er typisk en særdeles kraftig suppe med nudler og meget forskelligt fyld.

Her bringer jeg en udgave hvor suppen er kraftig, der er gode nudler og fyldet er smagfuldt – det er grundprincipperne for en god ramen !

Ramensuppe:

Oksegrydesteg eller hvilket kød man nu foretrækker. Jeg har brugt stegeben og kalveculotte i kombination, det er også udmærket. Spidsbryst vil også fungere fremragende.

Løg
Gulerødder
Pastinak
Selleri
Sorte peberkorn
Frisk timian
Laurbærblade
Rødvin 1/2 til en hel flaske
Tomatpuré ca. en dåse
Vand

Rens kødet og skær sener af hvis kødet har det. Skær løg og rodfrugter i tern – grove tern giver mindre smag, finere tern mere smag 🙂

Brun kødet i klaret smør og olie – når der er god stegeskorpe hældes der rødvin og vand på. Kog op og skum urenhederne.

Tilsæt løg og rodfrugter samt peberkorn, salt, timian, laurbærblade og tomatpuré. Lad det simre til kødet er helt mørt 1.5-2 timer måske mere – det må ikke bulderkoge, kun simre.

Når kødet er mørt hives det op – løg, rodfrugter og krydderier kasseres og suppen sies gennem en fintmasket stofsigte.

Suppen skal tilbage på blusset og koges let op – smag til med salt, friskkværnet peber, og juster med en vineddike eller balsamico, og worchestershiresheareshiresovs – lidt cayennepeber giver suppen den sidste kant. Man kan med fordel tilsætte soyasovs, men pas på med saltningen, så vent med salt hvis du bruger soya.

Og sådan ser en dansk version af ramen ud, lavet på en kold novemberdag - Nudlerne kunne godt være tykkere. Hele herligheden spises med spisepinde, hvilket nogle gange giver fornøjelige og vantro udbrud fra indbudte kartoffeldanskere der ikke mener man kan spise suppe med pinde...
Og sådan ser en dansk version af ramen ud, lavet på en kold novemberdag – Nudlerne kunne godt være tykkere. Hele herligheden spises med spisepinde, hvilket nogle gange giver fornøjelige og vantro udbrud fra indbudte kartoffeldanskere der ikke mener man kan spise suppe med pinde…

Fyld:

Ramennudler koges efter anvisning på pakken – de halvtykke ramennudler er gode men de tyndere almindelige nudler kan sagtens bruges – de helt tynde glasnudler fungerer ikke til den ret.

Hvis man har lavet så meget suppe at der er til flere dage, så er det bedst at man ikke putter nudlerne i suppegryden.

Ramen er en ret hvor man kan tømme køleskabet og lave fyld af stort set hvad som helst. Men her kommer nogle forslag hvoraf flere er klassisk ramenfyld:

  • Æg, blødkogte og halverede.
  • Frisk rå broccoli i meget små buketter (blomkål er lige så godt)
  • Kød skåret i tynde mundrette skiver eller som pulled
  • Bønner (haricots verts), dampede og evt. tilsat lidt smag som syre, salt, chili
  • Syltede ingefær skåret i tynde skiver
  • Dampede (bælgede) edamamebønner, gerne stegt hurtigt på panden med klaret smør og røget paprika
  • Papirstynde rå gulerødder – en tur på smalleste indstilling på mandolinjernet er den eneste løsning
  • Karamelliserede perleløg – frosne perleløg dampes let, sukker smeltes på pande uden omrøring til en karamel, smør tilsættes og slynges til en homogen masse, perleløgene hældes i karamelmassen og slynges efter 3-4 min – husk ingen omrøring, kun slynge 🙂
  • Mandolinerede rå blegselleri

Og sådan kan man fortsætte i det uendelige: Rå grønsager, lettilberedte grøntsager, syltede grøntsager, kød af forskellige art, katsoubushi, og meget mere. Kun fantasien sætter grænser.

Hjemmelavede nudler eller ej ? I Japan betragtes ramenudler nærmest som en selvstændig videnskab, så har du mod på at lave ramennudler selv så kan du løfte denne ret til nye højder. Vi må ha’ opskriften på dette tilgode.